Den tar virkelig stor del av beskrivelsen av en perfekt dag: Båten… som så mange nordmenn er så glad i. “Favoritthobbyen” på lik linje med hytta. Faktisk ofte i sammenheng med hytta. Om det er robåt, en liten jolle, motorbåt, seilbåt eller en yacht; båten har vært en stor del av de fleste nordmenns oppvekst og kvalitetstid med familien. Nordmenn koser seg med båten. Til og med å pusse båten. Våren hører sammen med vasking, polering og bunnsmøring av båten, og for en gangs skyld gleder vi oss til å vaske og forberede båten og oss selv til sommeren. Til og med mennene gleder seg til å shoppe inn nye stilige klær til båtturen og til barna finner man mye fint på kidsbrandstore.no. Endelig kommer vi ut av vinterhulen og kan glede oss til en ny sesong med båtturer i skjærgården, med grilling og soling hele sommeren lang. Det er hvertfall det vi drømmer om på våren, realiteten om hvordan den norske sommeren blir vet man jo aldri helt sikkert.

Hvis du selv tenker på å kjøpe båt, har redningsselskapet skrevet en artikkel med anbefalinger om hva man bør tenke gjennom først. Det er mye å ta hensyn til og det er viktig å velge en båt som passer din familie og deres behov. Hvis man for eksempel har små barn er det noe man bør ta ta med i betraktningen når man skal kjøpe båt. Man bør også planlegge hvor båten skal ligge og hvor man skal lagre den på vinteren.  Mange båthavner i Norge har allerede ventelister, så det kan være lurt å undersøke litt på forhånd.

Det er ikke bare nordmenn som er glad i båt. Også i utlandet, for eksempel i Spania, har båten en lang tradisjon blant annet for fiskere, slik som i Norge. Det tilbys også båtturer til turister som er nysgjerrige og interessert i å tilbringe en dag av ferien på havet. Hvis man er heldig ser man kanskje til og med delfiner eller en hval. For de med ekstra stor interesse for båtlivet er det helt genialt å leie en båt for en uke eller to. Man kan leie både med eller uten kaptein og Kroatia er absolutt til å anbefale, med sitt krystallklare, rene vann. Her møter dere nok også på andre båtinteresserte nordmenn som kan bli båtvenner for livet. Den italienske middelhavskysten er også veldig fin for sommerferie i båten. De største verftene med båter av italiensk design hører til i Nord-Italia og hvis du ikke får familien med på båttur i to uker, kan det anbefales å reise hit og på den måten se på alle de store, fine båtene som kjører forbi langs kysten og kanskje kun leie båt for en dagsutflukt.

Sommeren nærmer seg og det er bare til å begynne å glede seg til enda en båtsesong, måtte det bli i Norge eller utlandet (eller helst begge deler) denne sommeren.