Selv for voksne med fast inntekt kan ordnet økonomi presentere en utfordring, og det kan gå så langt at man enten mister all kontroll, eller at man blir satt under helt eller delvis administrasjon, økonomisk sett. Dette er viktig å unngå, da livet er for kort til å pådra seg økonomiske bekymringer. Nå skal vi vise deg hvordan du skal få kontroll over dine penger for godt, slik at du kan nyte godt av å ha økonomisk frihet.

Jobb mot ditt personlige mål
Ta i bruk alle knep du kan lese deg opp om på nett, spør venner, les bøker om emnet – kort sag: Gjør alt for å få grep om din egen økonomi. Nå kan du også fakturere uten eget firma, så om du har en liten bigeskjeft du tjener noen kroner på, kan du altså sende regninger uten å pådra deg utgifter og ekstrajobb med å opprette eget firma som skal opprettholdes etter strenge lover og regler. Dette gjør det enklere og raskere å faktisk gjøre din hobby til noe mer, dersom du allerede snekrer, produserer eller scrapper (eller gjør noe annet) for egen fornøyelse.

Påvirker helse og trivsel
Det er liten tvil om at vi stresser med økonomien, og at dette er direkte usunt. Men hvordan unngå det? Her gir vi deg noen pekere, men det finnes mange flere tiltak man kan gjøre i tillegg.

  • Kontakt en rådgiver for veiledning.
  • Betal ned gjeld raskest mulig, spesielt dyr gjeld.
  • Flytt ved redusert boligbehov.
  • Spar til det du trenger, unngå dyre forbrukslån.
  • Reduser dine daglige småutgifter, lag budsjett.

Prioriter det viktigste først
Sett ikke økonomien foran din egen eller andres helse, men vær klar på hva du kan og ikke kan gjøre for å bedre din egen situasjon. Dersom du har ledig tid, kan du ta en ekstrajobb, slik at lommene blir fylt bedre opp på slutten av måneden. I tillegg får du kanskje flere gode kolleger, helt sikkert flere ben å stå på for fremtidige jobbsøknader – og den gode følelsen når du vet at du kan sette til side noen ekstra tusenlapper den måneden også.