Når båten kommer ut fra opplag i løpet av vinteren, eller om den har lagret ute, er det alltid mye å ta tak i før man kan legge ut på den første turen, som for mange her Sydpå er påskeferien. Det første er selvfølgelig en ordentlig vask og skur av hele båten.

Såper og spesialvaskemiddel for båtvask

Det finnes en del spesialvaskemiddel til båter og andre kjøretøy, men fellesnevneren for dem er at de som regel inneholder det samme som vanlig oppvasksåpe, selv om konsentrasjonen kan variere, og at prisen vanligvis er langt høyere. Erfaringer viser at en desiliter Zalo eller annen grønnsåpe, som regel gjør susen på innsiden av båten. Såpen er mild nok til ikke å angripe noen materialer, men samtidig sterk nok til å fjerne alt av møkk.

Et godt alternativ til Febreze

Om man fortsatt syns at det lukter vondt, så finnes det også et stort utvalg av sprayer som fjerner alt av vonde lukter. En fellesnevner for mesteparten av dem, er at den aktive komponenten i blandingen er eddik, eller kjemikalier som likner på eddik, i blanding med litt parfyme. Det vil si at man kan oppnå samme resultat, billigere og mer varig, om man fyller en flaske eddik i en iskremsboks, slik at man kan ta den fram, og la den stå ute, eller stue den vekk om det trengs. Som regel vil vond lukt bli svelget av eddiken i løpet av en dag eller to.

Salte stoffer holder på fuktigheten

De fornuftige tok med seg alt av tøy, dyner og stoffer da de satte båten i opplag for vinteren. Ting som har fått mye salt havsprut, holder seg nemlig langt fuktigere enn om man hadde vasket dem med ferskvann. Om du har lagret slikt i båten over vinteren, er det nok lurt å ta det hele med hjem, til vaskemaskin og tørkestativ, før du legger ut på en lengre tur. Om noe har fått jordslag, kan det være lurt å vaske hele bunten med noen korker klor i maskinen.

Desinfiser vanntanken før bruk

Før man fyller nytt vann på vanntanken er det lurt å bruke klor også her, fyll tanken med en klorblanding, også her, og la det hele stå i et døgn, før du igjen tømmer tanken, skyller den, og fyller nytt vann.