Som båteier ønsker man å ta vare på både båten og havet. Tradisjonelt bunnstoff beskytter skroget mot groe, men kan inneholde stoffer som skader livet i sjøen. Heldigvis finnes det miljøvennlige alternativer. Her får du en oversikt over utfordringene, grønnere alternativer og råd for en miljøvennlig båtpuss.

Bunnstoff og miljø

Utfordringer med tradisjonelt bunnstoff

Tradisjonelle bunnstoffer inneholder ofte biocider, som kobber og sink, for å hindre at alger og rur fester seg. Disse stoffene er effektive, men lekker ut i vannet. Studier har vist at bunnstoff er en betydelig kilde til kobberforurensning, for eksempel i Østersjøen (Chalmers-studie). Mange småbåthavner er preget av forurensning fra miljøgifter (Naturvernforbundet). Begroing øker også drivstofforbruket, som gir høyere utslipp. Derfor er det viktig å vurdere alternativer.

Miljøvennlige alternativer til bunnstoff

Det finnes flere gode alternativer til de tradisjonelle, skadelige bunnstoffene, som beskytter både båten og det marine miljøet.

Biocidfrie alternativer

Disse bunnstoffene virker uten å forgifte organismene. For eksempel skaper silikonbaserte bunnstoffer en glatt overflate som hindrer groe i å feste seg, og noen er selvrensende (Båtmagasinet). Forskning viser at silikonbasert bunnstoff kan være like effektivt, eller mer, enn kobberbasert (studie). En studie fra Chalmers viste at silikonbasert bunnstoff var mest effektivt (Hempel’s Silic One).

Hardt bunnstoff

Hardt bunnstoff er slitesterkt og slites ikke bort like lett som selvpolerende, noe som reduserer utslipp (Båtforumet). Det varer i flere sesonger, og regelmessig rengjøring kan opprettholde effekten. Det kan kreve en grundigere rengjøring ved sesongslutt.

Rengjøring

Regelmessig vask, enten for hånd eller med maskin, fjerner effektivt begroing (Kemikalieinspektionen). Skrogmatter kan også hindre begroing (NCCE).

Andre løsninger: Medetomidin

Forskning pågår stadig. Medetomidin er et virkestoff som har vist seg å være svært effektivt mot rur, som er en av de mest problematiske formene for begroing (Forskning.no).

Er miljøvennlig dyrere?

Selv om miljøvennlige alternativer kan virke dyrere i innkjøp, kan de reduserte vedlikeholdskostnadene og det økte drivstofforbruket ved bruk av tradisjonelle alternativer utligne besparelsene. (Fjord Tech Solutions).

Kobber i bunnstoff: En nyansering

Kobber er et vanlig biocid, og det har vært diskusjon om miljøpåvirkningen. EU har konkludert med at bruk av kobber er godkjent, da studier viser at konsentrasjonen i vannet normalt ikke skader miljøet (Jotun Båtmagasin). Naturlig erosjon og elver bidrar med en langt større andel kobber (Jotun). Likevel er forsvarlig håndtering viktig.

Råd for en miljøvennlig båtpuss

Uansett bunnstoff, følg produsentens anvisninger. Bruk verneutstyr. Samle opp slipestøv og malingsrester, og lever det som farlig avfall. Velg gjerne et miljømerket produkt. Vurder et biocidfritt alternativ. Vask båten regelmessig for å redusere behovet for hyppig bunnstoffpåføring. Bruk presenning og samle opp avfallet (Miljøvennlig båtpuss).

Oppsamling og avfall

Bruk presenning ved sliping og skraping. Lever avfallet som farlig avfall, inkludert emballasje og annet som har vært i kontakt med maling. Bruk gjerne en industriell støvsuger med HEPA-filter (kilde), og følg lokale retningslinjer for avfallshåndtering.

Fremtidens båtmaling

Det skjer mye spennende forskning og utvikling innen miljøvennlig båtmaling. Flere selskaper satser på nye løsninger, og silikonbasert bunnstoff er et godt eksempel på dette (Hempel og Fjord Tech Solutions). Med økende miljøbevissthet og strengere reguleringer, vil vi se en stadig større overgang til grønnere løsninger.

Oppfordring til handling

Som båteiere har vi et ansvar. Ved å velge miljøvennlig båtmaling og følge gode rutiner, kan vi bevare det marine miljøet. Velg miljøvennlige produkter, følg produsentens anvisninger, og håndter avfall forsvarlig. Sammen kan vi skape en grønn bølge – for en renere sjø!